Polska wieprzowina nie daje zarobić
Zamiast trzymać świnie, rolnicy wolą uprawiać pola. Z tego powodu za rok mięso może być o 30 proc. droższe
Polscy rolnicy masowo rezygnują z hodowli trzody. W całej Unii Europejskiej nastąpił właśnie wysyp wieprzowiny i stała się ona bardzo tania. Wszyscy szukają rynków zbytu. Najlepiej radzą sobie Duńczycy, który zasypują swoim mięsem m.in. polski rynek.
A polscy producenci wędlin cenią sobie wysokiej jakości wieprzowinę z importu, w hipermarketach łatwiej można spotkać bekon duński niż polski. – Trwa potężny import wieprzowiny do Polski, a my stoimy na skraju bankructwa – narzeka Marek Marciniak, prezes Zrzeszenia Producentów Trzody Chlewnej Razem z Wielkopolski, które rocznie sprzedaje 25 tys. prosiąt.
Do każdej świni rolnik dopłaca w Polsce 80 zł, a we Francji 25 – 30 euro. Wysokie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta