Przybywa miłośników polskiej dziczyzny
Polowanie to już nie tylko hobby, to cały przemysł. Mięsem z polskich kniei interesują się nie tylko zagraniczni restauratorzy. Coraz więcej krajowych masarni chce sprzedawać wędliny z dziczyzny.
W tę sobotę - w dniu św. Huberta – odbywa się jedno z trzech najważniejszych polowań w roku. Z naszych obliczeń wynika, że myśliwi z kół łowieckich odstrzeliwują co roku zwierzynę wartą 100 mln zł. Najcenniejsze są sarny. O pozbawione cholesterolu mięso tych zwierząt starają się w naszym kraju Niemcy, Belgowie i Francuzi. Kilogram sarny w skórze kosztuje 20 zł – dwa razy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta