Szpitali nie stać na droższe jedzenie dla chorych
Pacjenci szpitali i domów opieki od stycznia mogą dostawać mniejsze posiłki. Stanie się tak, jeżeli Bruksela nie wstrzyma podwyżki VAT na usługi gastronomiczne
Dotyczy to około połowy szpitali, które nie gotują dla chorych, tylko zamawiają jedzenie w firmach kateringowych. Płacą przy tym 7 procent VAT. Zgodnie z ustaleniami traktatu akcesyjnego od 1 stycznia 2008 r. stawka ta wzrośnie do 22 proc.
Zazwyczaj szpitale mają z dostawcami podpisane kilkuletnie kontrakty, w których uwzględniono stałe ceny brutto. Tak więc nowa stawka teoretycznie nie powinna spowodować wzrostu kosztów wyżywienia. – Ceny będą musiały pójść w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta