Dawno temu marchewka
Kuchnia pod mezuzą - Piotr Bikont
Czy wiedzą państwo, że dawno, dawno temu marchewka nie była marchewkowego koloru? Pojawiła się na Starym Kontynencie gdzieś między VIII a X stuleciem, na Półwyspie Iberyjskim, a więc zapewne za sprawą Arabów. Kiedy dotarła do Polski, dokładnie nie wiadomo, w każdym razie odpowiednio później. Ówczesna marchew występowała w dwóch kolorach: żółtym i czerwonym. Dopiero Holendrzy w siedemnastym wieku wyhodowali, pewnie przez skrzyżowanie, marchewkę w tak charakterystycznym kolorze, zbliżonym do pomarańczowego. Tak czy owak,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta