Zła dieta może być powodem choroby
To, jak żyjemy i jak się odżywiamy, ma związek z ryzykiem zachorowania na raka. Aby zapobiec chorobie, warto zdrowo jeść, uprawiać sport, nie palić i nie pić alkoholu
To, co jemy i w jakich ilościach, ma wpływ na rozwój chorób nowotworowych. – Szacuje się, że 30 proc. zgonów ma związek ze złymi nawykami żywieniowymi. Uważa się nawet, że dieta stanowi prawdopodobnie drugą po paleniu tytoniu najważniejszą przyczynę nowotworów – mówi lek. Anna Skrzypczyk, która jest w trakcie specjalizacji z onkologii klinicznej i pracuje w NZOZ Onko-Med w Olsztynie. By obniżyć ryzyko zachorowania na raka, dobrze byłoby wzbogacić menu w produkty pełnoziarniste, ryby, oliwę z oliwek, warzywa i owoce, a ograniczyć spożywanie tłuszczów i białek zwierzęcych. – Dowiedziono, że jedzenie dużych ilości warzyw i owoców może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza przełyku, żołądka, jelita grubego, trzustki. Zaleca się więc spożywanie minimum pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, czyli minimum 400 g na dzień – dwie sztuki owoców
i 200 g warzyw – dodaje dr Anna Skrzypczyk. – Wykazano, że osoby jedzące bardzo małe ilości owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych, a jednocześnie duże ilości przetworzonego i czerwonego mięsa, częściej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta