Franczyza najczęściej w odzieżówce
Rozmowa | Arkadiusz Słodkowski, prezes zarządu PROFIT system
Kiedy pierwsi franczyzodawcy pojawili się w Polsce? Jakie były to firmy? W których rejonach zaczęły działać?
Franchising w Polsce ukształtował się w ostatnich 20 latach. W rozwoju systemów na licencji największe znaczenie miało otwarcie rynku dla nowych przedsiębiorców z kraju i z zagranicy, co pozwoliło przełamać monopol państwa na prowadzenie działalności gospodarczej.
Pierwsze sieci franczyzowe zaczęli tworzyć zagraniczni operatorzy: Yves Rocher, McDonald's. Najpierw uruchamiali własne placówki pilotażowe, gdyż ryzyko inwestycyjne nadal było w Polsce wysokie. Dopiero po uzyskaniu miarodajnych wyników finansowych startowali z franczyzą. Pierwszą restaurację na licencji McDonald's otwarto w Bydgoszczy w 1994 r. – dwa lata po wejściu fastfoodowego giganta do Polski.
Do franczyzy szybko także przekonali się polscy przedsiębiorcy – właściciele znanych na rynku marek. Mieli do nadrobienia wiele lat, a franczyza dawała szansę na szybką ekspansję. Prekursorami byli właściciele restauracji Mr Hamburger i cukierni A. Blikle.
Jakie były początki tej formy biznesu w naszym kraju? Na jakie trudności natrafiali wtedy franczyzodawcy, a na jakie franczyzobiorcy?
Franczyza miała trudne początki. Przede wszystkim...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta