Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jedzenie w stołówce albo w restauracji

30 listopada 2012 | Vademecum kadry i płace | Adam Karwański

Jeśli pracodawca mimo braku obowiązku zapewnia pracownikom posiłki, ich wartość jest zwolniona ze składek do 190 zł miesięcznie na osobę. Ale chodzi tylko o te gotowe do spożycia, a nie przygotowywane z kupionych produktów.

Ze składek zwolniona jest wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 190 zł. Ta ulga nie ma powiązania z przepisami bhp.

Zgodnie ze stanowiskiem ZUS wartość posiłków jest wyłączona z podstawy wymiaru składek pod warunkiem, że spełnione zostaną łącznie następujące przesłanki:

- pracodawca udostępnia posiłki pracownikom – oznacza to, że ze zwolnienia, o którym mowa, nie mogą korzystać pracownicy, którzy sami przygotowują sobie posiłki, dokonując zakupu niezbędnych produktów,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9400

Wydanie: 9400

Spis treści
Zamów abonament