Zabijają, nie ogłuszają?
Choć w Polsce przepisy zakazują uboju rytualnego, najprawdopodobniej jest on stosowany.
Aby mięso było koszerne, czyli zdatne do spożycia zgodnie z zasadami judaizmu, zwierzę należy zabić jednym cięciem w okolicy przełyku. Nie można go wcześniej ogłuszać. W Polsce taki ubój był legalny do końca 2012 r., bo przepisy w tej sprawie uchylił Trybunał Konstytucyjny. Później ustawę przywracającą ubój odrzucił Sejm.
Jednak takie mięso wciąż jest produkowane. By się o tym przekonać, wystarczy wizyta w sklepie koszernym w centrum Warszawy.
Reporterzy „Rz" kupili tam trzy paczki mięsa wyprodukowane po wejściu zakazu w życie. Szefostwo ubojni, z której pochodzi wołowina, twierdzi, że zwierzęta były ogłuszane przed śmiercią. Innego zdania są jednak rabini, którzy ją certyfikowali. Przedstawiciele organizacji broniących praw zwierząt już zapowiadają zawiadomienie do prokuratury.
Certyfikat od rabina
Kupione przez nas mięso jest głęboko mrożone i wyprodukowano je w różnych miesiącach 2013 roku. Najstarsza jest pierś z kurczaka. Z etykiety wynika, że drób...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta