Wokół woka
Wok to bardzo ważne naczynie w azjatyckim domu. Można w nim gotować, dusić, gotować na parze, smażyć, a nawet wędzić. Tradycyjnie to żeliwny głęboki rondel o zaokrąglonym dnie.
Autorka przypomina metody przygotowywania potraw w woku. Najczęściej smażymy, mieszając razem składniki, nie przesmażając wcześniej oddzielnie poszczególnych produktów. Najpierw wlewamy ciepły olej, by później wrzucić ingrediencje do oleju bardzo gorącego, co da im chrupkość. Nie zabrakło opisu sposobów przygotowywania składników, a także przepisów na pasty ucierane z przypraw, na przystawki i zupy, sałatki, dania z warzyw, z ryb i owoców morza, z mięsa. Do wyboru, do koloru. I do smaku.
Nicola Graimes Wok. 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań
Przeł. Przemysław Zasieczny
Muza, Warszawa 2007