Oda do sosu
W Indiach do jedzenia używa się głównie rąk. To bardzo zmysłowy sposób konsumpcji. Kuchnia indyjska oszałamia tysiącem aromatycznych przypraw – m.in. kolendrą, kminkiem i kurkumą
Dania smakują wyraziście – chili, szafranem, cynamonem, goździkami, kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową, sezamem i anyżem. Jako dodatku używa się do nich w dużych ilościach: cebuli i czosnku, mleka kokosowego i specyficznego tłuszczu o nazwie ghee, czyli klarowanego masła.
W Warszawie niewiele restauracji serwuje kuchnię indyjską. Miejsca typowo indyjskie to: Maharaja Indian, Tandoor Palace, India Curry, Aarti oraz Dziki Ryż (część karty) i nowo otwarty Ganesh (to hinduski bóg z głową słonia). To kuchnia jeszcze mało popularna w Polsce. Być może ze względu na to, że z mięs używane są tu wyłącznie baranina oraz drób, a właściwie kurczak (z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta