Dla ceniących wygodę
Nie czujemy się dobrze w roli szefa kuchni? Nie szkodzi. Przygotowanie potraw możemy powierzyć profesjonalistom
Przyrządzone na różne sposoby jajka, tradycyjny żur, chrzan oraz mazurki to tylko niektóre ze świątecznych specjałów oferowanych na zamówienie w warszawskich restauracjach. Możemy wybierać między pieczonym schabem i wykwintnym, faszerowanym wątróbką i gotowanym jajkiem indykiem, można zamówić dania wegetariańskie albo zdecydować się na potrawy egzotyczne – chińskie herbaciane jaja lub pieczoną w pergaminie jagnięcinę po grecku z serem kefalotiri. Należy się jednak pospieszyć, bo to już ostatnie dni przyjmowania zamówień.
Absynt, ul. Wspólna 35, zamówienia: tel. 022 436 34 34
Francuska restauracja Absynt przygotuje na zlecenie pasztety jagnięcy i cielęcy w cenie 50 zł za kg. Do każdego zamówionego pasztetu w prezencie słoik konfitury z czerwonej cebuli z rodzynkami. Ze świątecznych słodyczy do wyboru jest w śmietankowy sernik pieczony w kąpieli wodnej (70 zł) lub mazurek pomarańczowy na kruchym migdałowym spodzie z masą z pomarańczy doprawioną kardamonem i imbirem (50 zł). Dania można zamawiać do 17 marca, odbiór w tygodniu przedświątecznym.
AleGloria, pl. Trzech Krzyży 3, tel. 022 584 70 80
Wśród proponowanych potraw znajdziemy tu m.in. galantynę z kurczaka (19 zł/szt.), faszerowane jaja na twardo zamknięte w bursztynowej galaretce (18 zł/2 szt.), żur na chrzanie (18 zł/0,5 l) oraz wyborne...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta