Nietrzeźwy podwładny nie może wykonywać obowiązków
Masz obowiązek odsunąć od pracy zatrudnionego, który stawił się w niej na lekkim rauszu. Nie wolno ci jednak zmuszać go do badań sprawdzających spożycie alkoholu
Świadczenie pracy pod wpływem alkoholu jest niedopuszczalne. Dlatego przepisy przyznają pracodawcy uprawnienia czy wręcz nakładają na niego obowiązek eliminowania takich przypadków.
Wystarczy uzasadnione podejrzenie
Kierownik zakładu pracy, upoważniona przez niego osoba, organy nad nimi nadrzędne bądź wewnętrzne lub zewnętrzne organy uprawnione do kontroli zakładu podejmują decyzję o niedopuszczeniu do pracy na podstawie uzasadnionego podejrzenia, że zatrudniony stawił się do pracy po użyciu alkoholu albo spożywał alkohol w czasie pracy. Oznacza to, że taka decyzja nie musi być przy jej podejmowaniu poparta wynikami badań stanu trzeźwości. Wystarczą symptomy spożycia wysokoprocentowych napojów, np. woń alkoholu, trudne wysławianie się, zaburzenia równowagi. Szef jednak podaje okoliczności podjęcia decyzji. Przepisy nie przewidują żadnej szczególnej formy, aby polecić zaprzestanie pracy zatrudnionemu,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta