Lifting z marmolady, kolagen do picia
Po co kupować kosmetyki, skoro powstaje żywność, która według jej producentów daje cudowne efekty
Chodzi już nie tylko o tabletki nawilżające skórę, ale napoje wygładzające zmarszczki czy gumy do żucia zmieniające zapach skóry. Żywność funkcjonalna robi furorę na całym świecie. Zdaniem naukowców w 2010 r. już co czwarty kupowany produkt żywnościowy będzie należał do tej grupy, a jak prognozuje Instytut Futurologii z niemieckiego Kelkheim do roku 2050 nawet połowa. Tylko w tym kraju, jak podaje firma badawcza Nielsen, wydatki na żywność funkcjonalną to już 5,1 mld euro rocznie.
Co wynika z definicji
Czym naprawdę jest to nowe zjawisko? – To każda żywność, która na skutek obecności składników biologicznie czynnych (własnych lub dodanych) i/lub usunięcia składników antyżywieniowych, wywiera pozytywny i potwierdzony przez medyczne badania kliniczne wpływ na zdrowie człowieka, jego sprawność fizyczną i stan umysłu – brzmi zdecydowanie najbardziej przystępna definicja autorstwa prof. Krzysztofa Krygiera ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Co mówią...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta