Niedziela ma smak sushi
Ginza, ul. Grzybowska 63, hotel Hilton, tel. 022 331 39 39, kontakt@ginza.plstrona, www.ginza.pl; czynne codziennie w godz. 12 – 23, można płacić kartą.
Informacje dodatkowe: • parking – tak (5 zł za godz. w podziemiach hotelu Hilton) • klimatyzacja – tak • sektor dla palących – nie (można palić w ogródku) • Internet bezprzewodowy – tak • karta win – tak • menu dla dzieci – takSushi w dużej ilości po przystępnej cenie? To możliwe w restauracji Ginza. Od niedawna lokal ma w ofercie weekendowy brunch. W soboty i niedziele w godz. 12 – 16 można tu zamawiać zestaw dla dwóch dorosłych osób w cenie 90 zł. Lunch dla dziecka kosztuje 30 zł, a w jego skład wchodzą: kurczak z ryżem, nestea brzoskwiniowa lub cytrynowa oraz lody z owocami. Dzieci do lat pięciu dostaną obiad gratis.
Uczta dla dorosłych rozpoczyna się od porcji bardzo zdrowej, rozgrzewającej zupy miso ze sfermentowanej soi podawanej z glonami i delikatnym tofu. W ramach sushi dostaniemy sześć sztuk nigiri, sześć hosomaków, osiem uramaków i 12 futomaków. Nigiri to sushi formowane w ręku, najpopularniejsza, obok tzw. maków, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza. Hosomaki (jap. hoso – chudy, cienki, maki – zwijać, rolować) to cienkie rolki wypełnione ryżem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta