Szlak smakiem kreślony
O tym, gdzie w Warszawie odżywa polska gościnność, która piwnica urzekła Petera Greenawaya, co można było niegdyś robić u Krokodyla, a także czego brak stołecznej starówce opowiada restauratorka i malarka Magda Gessler
Stołeczne tropy Magdy Gessler wiodą przede wszystkim do prowadzonych przez nią lokali, każdy z nich jest bowiem ważnym i bliskim jej sercu miejscem.
Słodkie, słone i zielone
Spacer zaczynamy na Mokotowie. Tu mieści się park Dreszera, jedno z zielonych miejsc na mapie Warszawy, które restauratorka lubi odwiedzać. Tuż obok postanowiła stworzyć swój ogród smaku. – Przywiodła mnie tu chyba perwersja, bo tylko takim mianem można określić pomysł otwarcia w bloku mieszkalnym restauracji Zielnik – opowiada artystka, która przy wsparciu Mariusza Diakowskiego stworzyła najpiękniejszy ogródek w dzielnicy.
Niedaleko stąd zarówno do służewieckiego Rubikonu, jak i do Dyspensy, gdzie Magda Gessler – o ile nie jest u siebie – lubi się stołować. Restauratorka twierdzi, że dziś Warszawa jest królową smaków i nigdzie indziej nie można zjeść tak dobrze jak...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta