Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Do stołu podano

18 czerwca 2009 | Piąta Aleja | Jacek de Rosset
źródło: Rzeczpospolita
Szyk dyplomacji. Rok 1992: ówczesny prezydent Francji Francois Mitterrand z żoną Danielle Mitterrand podejmują na obiedzie królową Danii Małgorzatę i duńskiego księcia Henryka.
źródło: Corbis
Szyk dyplomacji. Rok 1992: ówczesny prezydent Francji Francois Mitterrand z żoną Danielle Mitterrand podejmują na obiedzie królową Danii Małgorzatę i duńskiego księcia Henryka.

Zastaw się, a postaw się! To i inne porzekadła obrazują stosunek Polaków do spraw stołu. Niezależnie jednak, czy się postawimy, czy dla nas się postawią, trzeba wiedzieć, co i jak przy stole, ze stołem i do stołu...

A że sprawa ta nie jest taka oczywista, świadczą nawet przekazy historyczne. Na przykład w archiwach pałacu wilanowskiego czytamy, że za czasów pani Sieniawskiej – jednej z najbogatszych kobiet Europy – tęgie bywały uczty. Na jednej z nich pan podkomorzy „ujął naturalia ab manus i o stół niemi uderzając wielką wesołość w zgromadzeniu wywoływał”.

Savoir-vivre przy stole!!! Cóż, śmiesznie i straszno! Ale zostawmy historię historykom. Sami tym czasem sprawdźmy naszą współczesną wiedzę na ten temat! Dowodów na to, że WIEMY, możemy dostarczać właściwie przez cały dzień, ponieważ od południa do późnego wieczoru znajdujemy ku temu wiele stołowych okazji. Tak więc od 12.30 do 14.30 możemy zostać zaproszeni na śniadanie.

Około godziny 16.30 kilka chwil (20–25 minut) zajmie nam kawa lub herbata u bliższych lub dalszych znajomych. Już od godziny 19.00 mogą spotkać nas przyjemności bufetowego obiadu. Za to około 20.00 podczas uroczystej kolacji/obiadu (te dwie okoliczności występują zamiennie i co ważne, niewiele się od siebie różnią) czeka nas niebywała okazja do sprawdzianu grzeczności. Zaczynamy?

Po pierwsze, postawmy sobie pytanie, czym drzwi restauracyjne różnią się od innych drzwi? Na pozór takie same. Panowie przepuszczają przez nie panie. Natomiast po ich...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8347

Spis treści
Zamów abonament