Weź dwanaście nóżek skopkowych...
Kulinarne poradniki z XIX wieku osiągają na aukcjach wysokie ceny. Graf_ika wydała trzy reprinty, w których znajdziemy receptury potraw francuskich mieszczan, polskich Żydów i Potockich z Krzeszowic
Wszystko zaczęło się od pierogów i nalewek. Iwona Knechta, właścicielka wydawnictwa graf_ika, znanego dotąd z reprintów wydawnictw dotyczących architektury i historii, szukała starych książek kucharskich, by odkryć dla siebie nowe przepisy. Gdy zobaczyła, jakie ceny osiąga na aukcjach słynny „Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądki, postanowiła wydać reprint. Duże zainteresowanie starymi książkami kucharskimi skłoniło ją do druku dalszych pozycji.
„Kucharz doskonały” (reprint wydania z 1786 r.), druga książka kulinarna po polsku, to rzecz, jak głosi pełny tytuł: „Dla zatrudniających się gospodarstwem, okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta