Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Weź dwanaście nóżek skopkowych...

23 marca 2010 | Styl życia | Tomasz Stańczyk

Kulinarne poradniki z XIX wieku osiągają na aukcjach wysokie ceny. Graf_ika wydała trzy reprinty, w których znajdziemy receptury potraw francuskich mieszczan, polskich Żydów i Potockich z Krzeszowic

Wszystko zaczęło się od pierogów i nalewek. Iwona Knechta, właścicielka wydawnictwa graf_ika, znanego dotąd z reprintów wydawnictw dotyczących architektury i historii, szukała starych książek kucharskich, by odkryć dla siebie nowe przepisy. Gdy zobaczyła, jakie ceny osiąga na aukcjach słynny „Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądki, postanowiła wydać reprint. Duże zainteresowanie starymi książkami kucharskimi skłoniło ją do druku dalszych pozycji.

„Kucharz doskonały” (reprint wydania z 1786 r.), druga książka kulinarna po polsku, to rzecz, jak głosi pełny tytuł: „Dla zatrudniających się gospodarstwem, okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum
Brak okładki

Wydanie: 8580

Spis treści
Zamów abonament