Selerowa frytka z pianką
La Table, ul. Nowogrodzka 38, tel. 22 622 9214, czynne od poniedziałku do piątku w godz. 11 – 22, w soboty 12 – 22, można płacić kartą.
La Table powstał jako debiut gastronomiczny właścicielki i joint venture z francuskim kucharzem. Pomyli się jednak ten, kto – zasugerowany nazwą i pochodzeniem szefa kuchni – uzna, że to miejsce zastąpi tradycyjnie francuski, niedawno zamknięty, Absynt. Ten, kto z łezką w oku żegnał delikatne żabie udka po prowansalsku, fikuśne ślimaki w maśle czosnkowym, zjawiskową zupę cebulową czy niezwykłego królika w sosie z musztardy Dijon, tu znajdzie pocieszenie li tylko częściowe, gdyż kuchnia ojczyzny Moliera, króla Słońce i Obeliksa jest tu jedynie bazą dla międzynarodowej inwencji kucharza.
Pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy podczas wizyty w La Table, to modna ostatnio fraza – kuchnia molekularna, czyli bazująca na świadomym wywoływaniu chemicznych reakcji w celu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta