Aromat kiszonych śledzi
Szwecja nie kojarzy się z kuchnią pełną smaków. Dlatego minister rolnictwa postanowił to zmienić. I pomysł ruszył
Projekt uczynienia ze Szwecji „nowego kraju kulinarnego” przyczynił się już do wzrostu przedsiębiorczości związanej z produkcją żywności – mówi „Rz” minister rolnictwa Eskil Erlandsson. – Kiedy opowiadałem ponad dwa lata temu o moich ambicjach, trochę się podśmiewano. Teraz nawet moi koledzy z UE uwierzyli.
Chodzi też o uszlachetnianie żywności, np. serów i kiełbas, by nadać tożsamość kulinarną różnym regionom kraju, jak to ma miejsce w Polsce.
26 ambasadorów projektu w różnych rejonach Szwecji ma stworzyć siatkę atrakcyjnych miejsc noclegowych z „przeżyciami kulinarnymi”. Projekt będzie realizowany do 2020 r. i wówczas Szwecja będzie eksportować tyle żywności, ile importuje. To ma przysporzyć 20 tysięcy nowych miejsc pracy.
– Pokonać konkurencji, czyli gastronomicznych potęg Europy, nie jesteśmy w stanie, ale możemy się mierzyć z nią innowacyjnością i dobrymi produktami – mówi „Rz” Daniell Ericsson, szef...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta