Z restauracji na wigilijny stół
Polacy, w kwestii świąt Bożego Narodzenia raczej tradycjonaliści, coraz chętniej zamawiają katering na wigilijną kolację i świąteczny obiad. Kucharze w tym czasie mają pełne ręce roboty.
– Co roku mamy ponad 200 zamówień. To sporo. W Wigilięrestauracja jest zamknięta dla klientów, wydajemy tylko dania, które zostały wcześniej zamówione – mówi Marek Machała, menedżer z warszawskiej restauracji Kuźnia Smaku. Z usług restauracji korzystają najczęściej trzydziestokilkulatkowie, zapracowani, raczej zamożni, którzy nie mają czasu na gotowanie. Kucharzami chcą się w Wigilię wyręczyć także ci, którzy zapraszają na święta całe rodziny i chcą, po pierwsze, dobrze wypaść, a po drugie, mieć pewność, że dania będą smaczne, przygotowane z myślą o konkretnej liczbie gości i że wieczór nie zakończy się kulinarną wpadką. – W tym roku święta będą u nas. Kupiliśmy dom, chcemy się nim pochwalić i zapraszamy rodzinę moją i męża. Do tej pory jeździliśmy albo do teściowej, albo do moich rodziców i nie przejmowaliśmy się gotowaniem, zakupami. Przedświąteczny czas spędzaliśmy głównie na szukaniu prezentów i strojów na uroczystą kolację. Teraz, gdy do Bożego Narodzenia coraz bliżej, żałuję, że zaprosiłam rodzinę. Czeka mnie tyle zamieszania, sprzątania. Ale na pewno nie będę stała w kuchni i gotowała dla prawie 28 osób....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta