Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tradycja i kulinarne ciekawostki

22 października 2010 | Święta i sylwestra z klasą | Janina Blikowska
źródło: Fotorzepa

Robert Sowa, mistrz kulinarny

Ile i jakie potrawy będą u pana na wigilijnym stole?

Robert Sowa: Na pewno pojawi się 12 tradycyjnych potraw, bo tyle dań powinno być. Jak u wielu Polaków i u mnie tradycja się zmienia. Oczywiście pozostanie biały obrus, sianko pod nim, opłatek, pięknie udekorowana choinka. Na pewno będą też śledź i karp, ale też łosoś norweski lub sandacz – a więc ryby morskie i słodkowodne. Zresztą tak jest nie tylko u mnie. Byłem np. w trasie kulinarnej, podczas której gotowaliśmy dania związane ze świętami Bożego Narodzenia. I tak np. duży bank zażyczył sobie, aby podczas prezentacji u nich były dwa stoły, przy których gości będziemy uczyć sushi, poza tym przygotowujemy tam zupę z krewetkami i jagnięcinę, bo przecież dania z niej serwowane są podczas pierwszego czy drugiego dnia świąt. Na wigilijnych stołach coraz częściej gości łosoś, np. zapiekany na grzybach w śmietanie albo ze śliwkami na kwaśnej kapuście. Już od jakiegoś czasu karp pomału odchodzi do lamusa, choć nadal należy do tradycji wigilijnej kolacji. W sklepach ludzie kupują coraz częściej sandacza, suma i łososia, a nawet pangę.

Chyba panga niespecjalnie nadaje się na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8759

Spis treści

Po godzinach

Ach, te kobiety!
Aż po grób ****
Baśka nie wpadnie
Chrzest ****
Czarny jak... mleko
Czas wolny
Czy Chopin pisał opery?
Dachy Paryża nad Warszawą
Destrukcja na dwa ciała
Dla warszawskich sąsiadów
Dzisiaj Jaś się pobawi, jutro Jan uratuje świat
Ekstra nagroda dla zwycięzcy
Essential Killing ***
Filmowe abc – ocenia Anna Kilian
Gwiaździsta noc
Idzie przebojem
Jedna noc nie do poznania
Klubowe abc – poleca R. Rybarczyk
Komiczny talent, laboratorium i koniec świata
Koszerne smaki
Kult jak zwykle świetnie gra w październiku
Magdalena uczy uczuć
Mistrzowskie klasy na Mokotowie
Muzyczna edukacja na wesoło
Na końcu świata
Niedzielny poranek z teatrem
Noc Tańca w Skwerze
Od bluesa do Toma Waitsa
Opowieści ze starego rzutnika
Oswajanie przestrzeni
Pamięci Ordonki
Pięć razy Dania
Podróż z Żelazowej Woli do Paryża
Polecamy w galeriach i muzeach
Polka z Chicago i Brazylijczyk
Postacie jak ze snu
Premiery
Radość płynąca z rytmu
Randka z Bazyliszkiem
Rzeźbiarskie tradycje
Sekret jej oczu *****
Sześć radości
Słynni małżonkowie znacznie odmłodzeni
Taneczny sabat zjaw i czarownic
To co lśni, tryska, brzmi, śpiewa
U nich nie jest nudno
Uznanie dla talentu aktorskiego Orsona Wellesa
Wejść do teatralnego klasztoru
Wszystko o małżeństwie
Z ekranu na piosenkarską estradę
Z hukiem otworzyć sezon
Z podziemia na szczyt
Zagrają
Zbieg okoliczności?
Zemsta Futrzaków *
Zimowe szaleństwo
Zwycięzca *****
Zły Józio i Pawełek Wiercipięta
Życie na kredyt
Zamów abonament