Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nasze produkty podbijają świat

09 września 2011 | Wołowina
autor zdjęcia: Krzysztof Skłodowski
źródło: materiały prasowe
autor zdjęcia: Krzysztof Skłodowski
źródło: Fotorzepa

Jakie, pana zdaniem, są zalety polskiej wołowiny?

Marek Sawicki: Fachowo na to pytanie mogliby odpowiedzieć eksperci. Polska wołowina cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko na krajowym rynku, ale też coraz chętniej kupowana jest na rynkach zewnętrznych. Mam jednak w pamięci ocenę naszego rolnictwa i polskiej wołowiny sprzed kilku i kilkunastu lat. Wtedy próbowano nam wmawiać, że Polska z pewnością może produkować mleko, wieprzowinę i drób, ale nigdy nie będzie produkowała dobrej wołowiny. Okazało się jednak, że solidna praca hodowców, ich współpraca z rolnikami i dobrymi przetwórcami przyniosła imponujące efekty.

Co sprawiło, że polska wołowina osiągnęła wysoką jakość?

Jakość głównie poprawiła się dzięki prowadzeniu produkcji w zgodzie z naturą i poszanowaniem środowiska. W Polsce wypas bydła najczęściej jest naturalny. Dzięki temu hodowcy osiągają mięso najwyższej jakości. Wyraźnie widać również, że rolnicy dokonują daleko idących specjalizacji. Do opasu stosują rasy bydła mięsnego lub uszlachetnione, czyli krzyżują rodzime rasy z bydłem mięsnym. To sprawia, że obecna jakość wołowiny pochodzącej z polskich gospodarstw jest zdecydowanie lepsza niż przed laty. Nasza wołowina ma właściwą barwę i konsystencję, a to powoduje, że jest coraz chętniej kupowana.

Tylko rasy bydła wpływają więc na jakość...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9026

Spis treści

Lista 500

Zamów abonament