Motyle są pożywne
Aleksandra Gliniewicz, entomolog z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
Rz: Komisja Europejska ogłosiła przetarg na zbadanie wszelkich aspektów wykorzystania owadów jako potencjalnego źródła żywności. Czy insekty można jeść bez obaw?
Aleksandra Gliniewicz: Można, ale nie tak, jak to sobie wyobrażamy, np. wkładając do ust łyżkę pełną wijących się larw. Na świecie jest około 1500 jadalnych gatunków owadów. Tam, gdzie są one częścią diety lub przysmakiem, odpowiednio się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta