Cudze chwalicie, swojego nie znacie
Lucjan Zwolak, zastępca prezesa ARR
Spadek spożycia mięsa wołowego w Polsce jest niezaprzeczalny. Wszystkie dane statystyczne wskazują, że jeszcze w końcówce lat 80. ubiegłego stulecia spożycie wołowiny w Polsce wynosiło ok. 20 kg na osobę rocznie i praktycznie poza okresem stanu wojennego pozostawało na niezmienionym poziomie. Co ciekawe, w tym samym okresie spożycie mięsa drobiowego wynosiło tylko 10 kg. Początek transformacji ustrojowej i zmiana sytuacji ekonomicznej społeczeństwa oznaczały również zmianę spożycia różnego rodzaju produktów spożywczych.
Najbardziej drastycznej zmiany...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta