Kuchnia jak magnes
Rozmowa: Paweł Kałuski, szef kuchni w restauracji LunaSol
Jakie potrawy serwuje hotelowa restauracja?
Paweł Kałuski: Menu LunaSol łączy inspiracje wielu kuchni narodowych. Oczywiście w karcie nie może zabraknąć dań i składników typowych dla kuchni polskiej, bo tego oczekują nasi goście zagraniczni. Jednak nawet wtedy nie jest to kuchnia tradycyjna, ale moja interpretacja polskich dań. Na przykład tradycyjny żurek podawany jest w chlebie z jajkiem przepiórczym.
Z jakich przepisów w menu jest pan szczególnie dumny?
Każda pozycja z karty to owoc mojej pracy, testów, inspiracji z podróży kulinarnych. Dania, które uważam za szczególnie udane, cieszą się również największym uznaniem naszych gości. Np. tatar z łososia z imbirem, czerwonym kawiorem i chipsami z pietruszki albo stek z polędwicy wołowej z sosem z czerwonego wina podawany ze szpinakiem. Wielu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta