Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

500 procent Ukrainy

30 września 2014 | Druga strona | Małgorzata Urbańska
Alina i Jacek Łęscy, Pokochać Ukrainę, Wielka Litera, Warszawa 2014
źródło: Rzeczpospolita
Alina i Jacek Łęscy, Pokochać Ukrainę, Wielka Litera, Warszawa 2014

Zupa ukraińska, najczęściej, choć nie wyłącznie barszcz, musi być zawiesista, gęsta i sycąca.

Natomiast to, co w Polsce podawane jest jako „barszcz ukraiński", często ma z oryginalnym specjałem równie mało wspólnego, co fasolka po bretońsku z kuchnią francuską. Polski barszcz z uszkami czy rosół budzą nad Dnieprem zdumienie z domieszką nieufności: zupa powinna być przecież gęsta od warzyw!

Nie inaczej jest z pracą Aliny i Jacka Łęskich, która trafiła właśnie do księgarń: to wywar tak bogaty, że przewodniki po Ukrainie, które...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum to wszystkie treści publikowane w "Rzeczpospolitej" od 1993 roku.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9954

Wydanie: 9954

Spis treści

Media planet

Ściągawka przedsiębiorcy

Rzecz o biznesie

Moja emerytura

Zamów abonament