Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Sprzęty nożopodobne kucharza domowego

05 kwietnia 2008 | Styl życia | Jakub Chojecki
Kulker do wycinania kulistych kształtów
autor zdjęcia: Darek Golik
źródło: Rzeczpospolita
Kulker do wycinania kulistych kształtów
Zester do ścierania skórki z cytrusów
autor zdjęcia: Darek Golik
źródło: Rzeczpospolita
Zester do ścierania skórki z cytrusów
Rózga do mieszania i ubijania
autor zdjęcia: Darek Golik
źródło: Rzeczpospolita
Rózga do mieszania i ubijania
Mezzaluna – nóż w kształcie półksiężyca do siekania świeżych ziół
autor zdjęcia: Darek Golik
źródło: Rzeczpospolita
Mezzaluna – nóż w kształcie półksiężyca do siekania świeżych ziół
Szpatułka
autor zdjęcia: Darek Golik
źródło: Rzeczpospolita
Szpatułka
źródło: stockfood

Dawniej gospodyni domowa miała ostry nóż i deskę do krojenia. Dziś, by olśnić gości często gotuje pan domu. W sklepie ma do wyboru wybór specjalistycznych gadżetów. Świadczą o jego biegłości w sztuce kulinarnej

Gotowanie jest z dnia na dzień coraz bardziej modne. Nie ma u nas polskiego określenia na foodies (fanów kulinariów‚ a nie tylko jedzenia jak smakosze), a termin home chef brzmi odrobinę egzotycznie.

Jednak kuchenni celebrities w rodzaju Jimiego Oliviera są równie znani co inne światowe VIP-y. Do lamusa odchodzi amatorskie pitraszenie. Dziś mało który facet wzorem mojego taty jest dumny z tego‚ że jego umiejętności kończą się na ugotowaniu jajek na twardo lub wody na herbatę. Dziś trzeba gości olśnić. Nie ukręcisz bicza z piasku, więc do sięgnięcia po kulinarne laury, oprócz dobrych składników i umiejętności, potrzeba właściwych narzędzi.

Jak amatorzy gotowania mają je wyłowić spośród oceanu gadżetów? Mam przyjemność przedstawić subiektywny niezbędnik. Tych kilkanaście sprzętów pozwoli wam, nawet na obcym gruncie lub łonie przyrody, sięgnąć po kulinarne laury.

Z kosą w garści

Po pierwsze noże ostre jak brzytwa. Na pewno potrzebujemy dużego noża, może być to chef‚ dwóch obieraków: jeden prosty‚ a drugi z zagiętym jak dziób krogulca ostrzem‚ dalej nóż do chleba. Rozbudowa tego arsenału zależy od tego, co lubimy gotować. Dla mięsożerców trybownik‚ czyli...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7982

Spis treści
Zamów abonament