Nie czekaj na pragnienie
Wody mineralne to najcenniejsze z wód butelkowanych. Swą pozycję zawdzięczają nie tylko bogactwu niezbędnych do życia minerałów, ale również swoim właściwościom profilaktyczno-zdrowotnym. Niektóre z nich zawierają nawet 70 różnego rodzaju składników. Najcenniejsze z nich to magnez i wapń
Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. U niemowląt stanowi aż 80 proc. masy ciała. Z wiekiem ilość wody w organizmie spada. U ludzi starszych stanowi już tylko 50 proc. masy. W płucach i we krwi mamy jej najwięcej, bo aż 90 proc. Najmniej znajduje się jej w mózgu i w mięśniach – ok. 75 proc. Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. – Jest konieczna do oddychania, przemiany materii i przyswajania składników pokarmowych. Dostarcza też substancje odżywcze do wszystkich tkanek naszego organizmu. Potrzebna jest również do wydalania produktów przemiany materii oraz do regulacji temperatury ciała – wylicza dr Teresa Latour, kierownik Zakładu Tworzyw Uzdrowiskowych Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu.
Od wieków wiadomo też, że woda jest niezastąpionym środkiem pielęgnacyjnym potrzebnym do utrzymania optymalnego stanu skóry. – Właściwe nawilżenie skóry uzyskuje się jednak nie przez mycie, ale przez picie. Dzięki wodzie zarówno skórę, jak i organizm możemy wzbogacić o wiele składników mineralnych, które usprawniają przemianę materii. Na liście najważniejszych składników są sód, potas, wapń, magnez, chlorki, wodorowęglany i siarczany – wylicza dr Teresa Latour. Jeśli w czasie gotowania w czajniku odkłada się kamień, to znak, że woda jest twarda, a więc bogata m.in. w wapń i magnez. Z badań wynika, że ludzie pijący...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta