Chwalebne dzieje drobiowej ikry
Kuchnia pod mezuzą
O Opisując przysmaki kuchni żydowskiej, nie sposób pominąć żydowskiego kawioru. Mało która z innych potraw tradycji aszkenazyjskiej zrobiła tak wielką karierę wśród innych narodów. Mało która też jest tak oryginalnie żydowska. No i ma bardzo ciekawą genezę.
Gdzieś w połowie XVI w. zaczęło być głośno w Europie, że Żydzi w Alzacji tak potrafią tuczyć gęsi, że ich ptasia wątroba osiąga do półtora kilograma wagi; co więcej, że ta wątróbka jest nadzwyczaj pyszna....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta