Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wybawienie ze stanu biologicznego trwania

13 lutego 2009 | Publicystyka, Opinie | Bogdan Dziobkowski
autor zdjęcia: Mirosław Owczarek
źródło: Fotorzepa
Bogdan Dziobkowski
źródło: Rzeczpospolita
Bogdan Dziobkowski

- Jeśli przyjmiemy, że w przypadku Eluany mamy do czynienia nie z istotą ludzką, tylko z ciałem, które kiedyś było nośnikiem tej istoty, to sami możemy podjąć decyzję, czy odłączyć je od aparatury podtrzymującej życie – przekonuje filozof Bogdan Dziobkowski

My zabiliśmy Eluanę” – pisze wyraźnie poruszony Tomasz Orłowski („Rzeczpospolita”, 10 lutego 2009 r.). Eluana Englaro to Włoszka, która od 17 lat była w stanie wegetatywnym. W piątek, zgodnie z prawomocnym wyrokiem sądu, została odłączona od sztucznego odżywiania. Zmarła trzy dni później.

Orłowski, odnosząc się do tego zdarzenia, porusza kilka bardzo istotnych kwestii. Niestety, posługuje się przy tym grubo ciosanymi figurami retorycznymi, co nie sprzyja dyskusji. Na przykład wspomniane w tym kontekście zbrodnie dokonywane w nazistowskich obozach koncentracyjnych czy sowieckich łagrach nie są trafną analogią i nic nie wnoszą do omawianego zagadnienia. Pominę więc te nieistotne harce retoryczne i przejdę do rzeczy naprawdę ważnych.

W przypadku śmierci Eluany Englaro stajemy przed dwoma problemami: ontologicznym i etycznym. W stylistyce Orłowskiego pierwszy problem dotyczy tego, kogo zabiliśmy, drugi – czy postąpiliśmy słusznie, przy czym określone rozwiązanie problemu ontologicznego wpływa na ocenę naszego postępowania.

Eluana, czyli kto?

Jakiego rodzaju bytem była przez ostatnie 17 lat Eluana Englaro? Wybór między twierdzeniem, że była człowiekiem, a twierdzeniem, że to jedynie sztucznie podtrzymywane przy życiu ciało osoby, która zmarła dawno temu w wypadku samochodowym, nie jest łatwy.

Trudność nie polega jednak na tym, że nie mamy dobrego kryterium,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8242

Spis treści

Po godzinach

A na Pradze – czekolada, kobiety i śpiew
Afrykańska przygoda 3D ****
Anna Maria Jopek i dziewięć wiolonczel
Beatlesi ciągle żywi
Bez wokalu, ale z klasą
Co mają dziewczyny do chłopaków?
Cykliści na śniegu
Cytrynowa metafizyka
Czas przewrotu i przełomu
Drzazgi ***
Dziewczyna z gitarą
Ekstra
Fortepian, skrzypce i bas
Freak folk po polsku
Frost /Nixon ****
Gotyk ze Szwecji
Historia pewnego półwyspu
Jagodowa miłość ***
Jak zachować pozory
Jazz grany do sushi
Jazz ze Słowacji
Jubilat przy perkusji
Kalendarium
Krzyczą szeptem
Kutz: w kraju i za granicą
Lekcja angielskiego w Prowansji
Marzenia listonosza
Mistrzowie kina w Labie
Mistrzowie rapu podkręcą temperaturę
Miłość jako towar
Na ekranie iluzjonu
Nieoczekiwana znajomość
Nowoczesność, która stała się klasyką
O tym, jak psia Barbie stała się dzielna i mądra
Pojedynek praskich herosów
Polski funk w natarciu
Poniedziałek z Łomnickim
Popioły czasu: Powrót ***
Powrót niewiernej siostry
Prosto z Lizbony
Przedszkole sztuki
Radość na osiem głosów
Relacja z wojny uczuć
Rzut prosto w serce
Samotni na widowni
Spacerem przez Narodowy
Strasznie, bo pusto
Tam, gdzie świat obraca się wolniej
Tango według Saury
To wymaga wyobraźni
W dusznej atmosferze...
W labiryncie metalu
Walkiria ***
Wbrew stereotypom
Western z muzyką Komedy
Wieczór na słodko
Wyznania zakupoholiczki **
Włatcy móch. Ćmoki, czopki i mondzioły
Z miłości do męża
Zagadkowe uśmiechy aktorów
Zagrają - muzyka poważna
Zakochani w kinie i na ekranie
Zmysłowy jadłospis, czyli Sens w Wielkim Mieście
Śladami Phileasa Fogga
Śpiewać nie każdy może?
Św. Walenty w restauracjach
Zamów abonament