Dieta chorego na cukrzycę
Zdrowe odżywianie pomoże kontrolować poziom glukozy
W diecie chorego na cukrzycę najważniejsza jest jakość posiłków, ich ilość i rozkład w ciągu dnia. Lekarze podkreślają, że bez przestrzegania zasad zdrowego żywienia nie ma sukcesu w leczeniu cukrzycy. Jadłospis na całe życie powinien ułożyć dietetyk.
Dieta chorego nie musi polegać wyłącznie na ograniczeniach i wyrzeczeniach. Powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych, energii i zaspokajać głód. Właściwie dopasowana poprawia samopoczucie, bo reguluje poziom glikemii, ułatwia działanie leków hipoglikemizujących, zapobiega hipoglikemii. Gdy dowiemy się o chorobie, powinniśmy skorzystać z porad dietetyka, który pomoże w opracowaniu menu. Plan posiłków należy dostosować do indywidualnego trybu życia diabetyka. Zalecenia dietetyczne mogą być różne dla chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Ci pierwsi (zazwyczaj szczupli) powinni unikać spożywania węglowodanów prostych. W cukrzycy typu 2 (często przebiegającej z otyłością) dieta powinna również umożliwiać osiągnięcie lub utrzymanie prawidłowej masy ciała. Żywienie w cukrzycy jest podobne do zasad racjonalnego odżywiania osób zdrowych.
Lekko i różnorodnie
Dieta chorego na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta