Polska żywność skutecznie podbija światowe rynki
Branża spożywcza I W bieżącym roku po raz kolejny padnie rekord eksportu produktów rolno-spożywczych. Nasze firmy radzą sobie za granicą coraz lepiej – co ważne, nie tylko na rynkach Unii Europejskiej.
Beata Drewnowska Katarzyna Kucharczyk
Aż 18,7 mld euro może wynieść w tym roku wartość sprzedaży zagranicznej naszych produktów żywnościowych i rolnych – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Będzie to najwyższy wynik w historii tej branży.
W ubiegłym roku Polska sprzedała za granicę towary rolno-spożywcze za 17,9 mld euro. W porównaniu do 2004 r., kiedy staliśmy się członkiem Unii Europejskiej, kwota ta była o ponad 240 proc. wyższa. Tak duży wzrost przełożył się także na zwiększenie się udziałów eksportu rolno-spożywczego w łącznej sprzedaży zagranicznej Polski. Dziewięć lat temu wynosiły one 8,7 proc. Natomiast w tym roku sięgają już 12,5 proc. Polska stała się także szóstym największym producentem żywności w Unii Europejskiej.
Rekordowe może być w tym roku także saldo. IERiGŻ spodziewa się, że sięgnie ono 5 mld euro. Jeszcze w 2004 r. nie przekraczało 1 mld euro. Po pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku nadwyżka eksportu nad importem rolno-spożywczym wynosiła 4,1 mld euro. Była o 41 proc. większa niż rok wcześniej.
– W kilku ostatnich latach polski eksport rolno-spożywczy rozwijał się w imponującym tempie. Pomogło nam przede wszystkim osłabienie się złotego, a także wysokie ceny surowców rolnych i żywności na świecie – komentuje Michał Koleśnikow, ekonomista Banku BGŻ. Ważne były także, jak dodaje, szybko rosnący popyt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta