Rozwój to nie tylko technologie
Wzrost efektywności sektora rolno-spożywczego to konieczność szukania innowacji, ale nie tylko technicznych.
Materiał powstał we współpracy z bankiem Pekao SA
Ze względu na swój tradycyjny charakter sektor rolno-spożywczy wielu jawi się jako mało podatny na innowacyjność. Tymczasem to pozory. Presja efektywnościowa wymusza poszukiwanie nowych rozwiązań technologicznych także w zakresie uprawy, hodowli i przetwórstwa. Równocześnie budowanie wartości może – szczególnie w polskich warunkach – odbywać się również poprzez innowacje nietechnologiczne.
Różne formy innowacji
Co łączy satelity z uprawą zbóż? Coraz więcej. Przyszłość rolnictwa to bowiem prawdopodobnie powszechne zastosowanie satelitów do gromadzenia danych – np. o składzie gleby – które to dane wprowadzane do systemów informatycznych rozsiewaczy pozwalać będą na optymalizację wykorzystania nawozów, a tym samym kosztów produkcji rolnej. Już tylko ten jeden przykład pokazuje, że globalny postęp technologiczny będzie w najbliższych latach odciskał piętno także na sektorze rolno-spożywczym. Sektorze, który jest dziś ważnym ogniwem polskiej gospodarki, nie tylko w kontekście zaspokajania potrzeb rynku wewnętrznego, ale także uczestnictwa w wymianie międzynarodowej. Wystarczy wspomnieć, że w ubiegłym roku eksport produktów rolno-spożywczych wyniósł aż 23,6 mld euro...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta