Strzegom pieczywem stoi
Ponad połowa produkcji dolnośląskiego zakładu firmy Aryzta trafia na eksport. Nie jest wykluczone, że do kilkunastu rynków, gdzie jest obecna, dołączy Rosja.
1 mln sztuk pieczywa o przedłużonej trwałości jest w stanie wytworzyć dziennie znajdujący się w Strzegomiu zakład firmy Aryzta, wicelidera światowego rynku pieczywa do odpieku. Fabryka powstała od postaw trzy lata temu, a jej budowa kosztowała 55 mln euro.
- Z perspektywy optymalnego łańcucha dostaw Dolny Śląsk jest idealnym miejscem na ulokowanie zakładu, który ma dostarczać produkt na rynek lokalny oraz Europy Centralnej i Zachodniej – mówi Łukasz Dobosz, dyrektor operacyjny i członek zarządu Aryzty.
Produkcja rośnie
Fabryka Aryzty w Strzegomiu, choć pracuje pełną parą, to ma nadal spore możliwości, by się rozwijać.
- Zakład obłożony jest od 50 do 80 proc. w zależności od linii produkcyjnej, co po blisko trzech latach od uruchomienia jest bardzo dobrym rezultatem – zaznacza Dobosz. - Większość naszych linii należy do najszybszych w Europie. Z roku na rok zwiększamy wykorzystanie mocy produkcyjnych o 15 – 20 proc. Taki jest też plan na kolejny rok – dodaje.
Jak zaznacza, zapas mocy produkcyjnych powinien wystarczyć na najbliższe dwa, trzy lata.
- Bieżące...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta