Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niesplamione

12 stycznia 1995 | Nauka i Technika | KF

Niesplamione

Naukowcy australijscy z Commonwealth Scientific and Industriel Research Organisation wyizolowali gen odpowiedzialny za powstawanie plam i piegów na owocach i warzywach, a także ich ciemnienie po wystawieniu na działanie powietrza. Badaczom udało się stworzyć gen anulujący działanie genu "piegującego". Zdaniem uczonych, znajdzie on praktyczne zastosowanie w przypadku wszystkich owoców i warzyw. Szczególnie skorzystają na tym producenci frytek i chipsów, na razie są oni zmuszeni wyrzucać ogromne ilości ziemniaków, właśnie z powodu plam. Zastosowanie nowego genu powoduje, że ziemniaki nie ciemnieją nawet po rozkrojeniu. Prowadzone są eksperymenty z takimi owocami, jak winogrona, ananasy, jabłka, również z sałatą ogrodową i trzciną cukrową.

K. K.

Brak okładki

Wydanie: 374

Spis treści
Zamów abonament