Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gęsi z ryżowych ściernisk

05 stycznia 2008 | Styl życia | Wojciech Gogoliński
Wędliny z gęsiny robione są na miejscu, na zapleczu sklepu z delikatesami Corte dell’Oca
autor zdjęcia: Wojciech Gogoliński
źródło: Rzeczpospolita
Wędliny z gęsiny robione są na miejscu, na zapleczu sklepu z delikatesami Corte dell’Oca

Jest taka wioska we włoskiej Lombardii, która słynie z ryżu i wielu rzadkich gatunków ptactwa. Tu też powstają luksusowe produkty z gęsiny

Z lombardzką Mortarą jest podobnie jak z większością małych włoskich miasteczek na prowincji. Z pozoru niczym się nie wyróżnia wśród sąsiednich osad. Jeśli zaś zatrzymamy się tu na chwilę‚ okaże się‚ że miejscowość liczy dwa i pół tysiąca lat‚ ma bogatą historię‚ specjalizuje się np. w produkcji słynnych butów‚ a jej kuchnia jest wyjątkowa na skalę całego Półwyspu Apenińskiego.

Najdroższy w Mortarze jest tzw. pasztet ekumeniczny. Kosztuje 80 euro za kilogram

Mortara otoczona jest szarymi polami ryżowymi i ciężko tu trafić. W okolicach wytwarza się jedne z najlepszych i najdroższych gatunków ryżu na świecie. Płaskie‚ rozlewiskowe tereny nad Padem sprzyjają...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 7905

Spis treści

Aktywacja

Zamów abonament