Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kuchnie narodowe, czyli melancholia smaku

19 września 2008 | Po godzinach

maria synoradzka

Focaccia z rozmarynem i kroplą oliwy w Il Caminetto, domowe makarony u Giancarlo Russo, ośmiorniczki ze szpinakiem i fetą oraz podwójnie gotowana wieprzowina w Blissie… Kuchnie narodowe są próbą przeniesienia się w czasie. Przypomnienia sobie miejsc, w których jedliśmy oryginalne dania. Często okazją do poznania nowych kultur. Kiedy odwiedzam restauracje z narodową kuchnią, zastanawiam się, czy można odtworzyć autentyczny smak. Chyba nie jest to możliwe. To przecież nie tylko autentyczne ingrediencje na talerzu, ale także sytuacje, w których jemy, miejsca, ludzie. Cały splot zdarzeń.

Brak okładki

Wydanie: 8121

Spis treści
Zamów abonament