Dole i niedole żydowskiego nabiału
Zasada rozdziału mięsa od produktów mlecznych, jedna z najbardziej charakterystycznych cech żydowskiej kuchni, wykształciła się na podstawie biblijnego przykazania: „Nie warz koźlęcia w mleku matki jego” (Księga Powtórzonego Prawa – 14: 21).
W koszernej kuchni potrzeba więc osobnych zestawów garnków – często różniły się kolorem, czasem znaczono je literami F jak Fleisch lub M jak Milch. Także osobnej zastawy, osobnych ścierek i osobnych szmatek do zmywania. Wszystko to należy osobno przechowywać. No i dobrze jest posiadać w kuchni dwa osobne zlewy. Mięsne i mleczne produkty można trzymać w jednej lodówce, ale na osobnych półkach.
O ile początkowo zasada ta dotyczyła tylko przygotowania jedzenia, o tyle z czasem rozciągnęła się także na sposób podawania. Po zjedzeniu mięsa dania zawierające...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta