Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dole i niedole żydowskiego nabiału

09 grudnia 2008 | Żydzi polscy | Piotr Bikont
źródło: stockfood

Zasada rozdziału mięsa od produktów mlecznych, jedna z najbardziej charakterystycznych cech żydowskiej kuchni, wykształciła się na podstawie biblijnego przykazania: „Nie warz koźlęcia w mleku matki jego” (Księga Powtórzonego Prawa – 14: 21).

W koszernej kuchni potrzeba więc osobnych zestawów garnków – często różniły się kolorem, czasem znaczono je literami F jak Fleisch lub M jak Milch. Także osobnej zastawy, osobnych ścierek i osobnych szmatek do zmywania. Wszystko to należy osobno przechowywać. No i dobrze jest posiadać w kuchni dwa osobne zlewy. Mięsne i mleczne produkty można trzymać w jednej lodówce, ale na osobnych półkach.

O ile początkowo zasada ta dotyczyła tylko przygotowania jedzenia, o tyle z czasem rozciągnęła się także na sposób podawania. Po zjedzeniu mięsa dania zawierające...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8188

Spis treści
Zamów abonament