Inspekcja na tropie wieprzowiny z Irlandii
Zatrute mięso dotarło do polskich sklepów. Importowały je trzy firmy. Trwają poszukiwania skażonych produktów
Informacja o wykryciu rakotwórczych dioksyn w irlandzkiej wieprzowinie postawiła na nogi całą polską inspekcję weterynaryjną. Wiadomo już, że od września do Polski sprowadzono 667 ton tego mięsa z Irlandii (nie wiadomo, czy skażona była całość). Do wczoraj po południu udało się zabezpieczyć 22 tony: w woj. łódzkim (20 t) oraz wielkopolskim (2 t). Pobrano próbki, wyniki badań będą znane w ciągu 72 godzin. Służby weterynaryjne szukają dalszych partii wieprzowiny. Nie jest to proste, bo towar szybko rozszedł się po kraju. Z rąk trzech importerów (z woj. łódzkiego i wielkopolskiego) trafił do 28 zakładów przetwórczych, a stamtąd prawdopodobnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta