Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Inspekcja na tropie wieprzowiny z Irlandii

09 grudnia 2008 | Ekonomia | Magdalena Kozmana Anna Cieślak-Wróblewska
Od irlandii kupujemy niewiele mięsa
źródło: Rzeczpospolita
Od irlandii kupujemy niewiele mięsa

Zatrute mięso dotarło do polskich sklepów. Importowały je trzy firmy. Trwają poszukiwania skażonych produktów

Informacja o wykryciu rakotwórczych dioksyn w irlandzkiej wieprzowinie postawiła na nogi całą polską inspekcję weterynaryjną. Wiadomo już, że od września do Polski sprowadzono 667 ton tego mięsa z Irlandii (nie wiadomo, czy skażona była całość). Do wczoraj po południu udało się zabezpieczyć 22 tony: w woj. łódzkim (20 t) oraz wielkopolskim (2 t). Pobrano próbki, wyniki badań będą znane w ciągu 72 godzin. Służby weterynaryjne szukają dalszych partii wieprzowiny. Nie jest to proste, bo towar szybko rozszedł się po kraju. Z rąk trzech importerów (z woj. łódzkiego i wielkopolskiego) trafił do 28 zakładów przetwórczych, a stamtąd prawdopodobnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8188

Spis treści
Zamów abonament