Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Weterynarz ma wiedzieć

19 listopada 2010 | Prawo | ZJ

Mięso na własne potrzeby można pozyskać wyłącznie ze zdrowych sztuk i z rejonów, w których nie stwierdzono choroby zakaźnej

Jeżeli wcześniej zwierzęta były leczone, trzeba zastosować odpowiedni dla danego medykamentu okres karencji. Minister rolnictwa wydał rozporządzenie określające wymagania, które należy spełnić przy uboju na użytek własny.

Przepisy nakazują też, by o zamiarze uboju przynajmniej dobę wcześniej poinformować powiatowego lekarza weterynarii. Nie dotyczy to drobiu ani królików. Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt oraz o systemie ich identyfikacji i rejestracji oraz zwalczaniu chorób zakaźnych.

Rozporządzenie w sprawie wymagań przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny wchodzi w życie 19 listopada.

podstawa prawna: rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 21 października DzU nr 207, poz. 1370

Brak okładki

Wydanie: 8781

Spis treści
Zamów abonament