Przepis na idealnego absolwenta
Pracodawcy oczekują dziś od żaków, oprócz solidnego wykształcenia, także tzw. kompetencji miękkich. I podkreślają, że tych ostatnich najbardziej brakuje młodym ludziom i wymieniają wśród nich takie umiejętności, jak: organizacja pracy, określanie priorytetów oraz rozumienie swoich mocnych i słabych stron – to wnioski płynące z badania przeprowadzonego przez Szkołę Główną Handlową, Amerykańską Izbę Handlową w Polsce oraz Ernst & Young.
Uczelnie coraz chętniej słuchają głosów pracodawców i starają się zmodyfikować program kształcenia w taki sposób, by ich absolwenci nie mieli problemów ze znalezieniem pracy. Idealny absolwent, według zapytanych pracodawców, powinien m.in. łatwo się komunikować, znać języki obce, być otwarty na naukę i rozwój, zaangażowany w pracę, potrafić ją sobie organizować, zarządzać czasem, być elastyczny i umieć pracować w zespole. Pracodawcom zależy, by tego typu umiejętności absolwenci zdobyli w trakcie studiów, a nie dopiero podczas pierwszej pracy.
Kształcenie zgodnie z zapotrzebowaniami firm wcale nie oznacza, że pracodawcy oczekują od...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta