Słodzą i szkodzą
Środki zastępujące cukier w potrawach mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy – twierdzą badacze izraelscy.
Tzw. niskokaloryczne sztuczne substancje słodzące uznane powszechnie za pomocne przy odchudzaniu mają działanie odwrotne do zamierzonego. Robią to w zaskakujący sposób: zmieniają skład i funkcję mikroflory jelitowej – znaczną część populacji bakterii zamieszkujących w naszych jelitach.
Dowodzą tego eksperymenty na myszach, a także z udziałem ludzi przeprowadzone przez badaczy z izraelskiego Instytutu Weizmanna. Zespołem kierowali dr Eran Elinav i prof. Eran Segal. Wnioski z eksperymentów naukowcy ogłosili na łamach dzisiejszego wydania magazynu „Nature".
Krok ku chorobie
Badacze próbowali dociec, dlaczego sztuczne środki słodzące nie pomagały w odchudzaniu. W jaki sposób słodziki, chociaż nie zawierają cukru, mają bezpośredni wpływ na przyswajanie glukozy. Nietolerancja glukozy ma miejsce...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta