Cukier już w świecie wolnego rynku
Od dziś znikają kwoty, czyli przyznane krajom Unii Europejskiej limity produkcji. Ceny spadają, a producenci w Polsce liczą na gwałtowne zwiększenie eksportu.
Aleksandra ptak
Na pierwszy rzut oka producenci cukru powinni się cieszyć. Od dzisiaj znikają ograniczenia w jego wytwarzaniu. Do tej pory w Polsce obowiązywała kwota 1,4 mln ton cukru – tyle można było rocznie wyprodukować. A jednak branża przyznaje nieoficjalnie – tak dobrze jak było, już nie będzie. Na znienawidzone niegdyś wprowadzenie kwot cukru mówią dziś „ekskluzywne warunki produkcji". Jedno jest pewne – rynek cukru się zmieni.
Koniec kar
– W nadchodzącym tygodniu dojdzie do największej konfrontacji na rynku cukru – mówi Waldemar Sochaczewski, zastępca prezesa Krajowego Ośrodka Wspierania Rolnictwa. – Jeden ze scenariuszy zakłada, że cena cukru spadnie, bo wzrośnie produkcja. To będzie również konfrontacja cenowo-kosztowa cukru z buraków z tańszym cukrem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta