Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wolny cukier potanieje

02 października 2017 | Pierwsza strona

Znika ostatni bastion regulowanego rynku w UE, czyli kwoty cukru.

Od początku października cukier można produkować bez jakichkolwiek limitów. Znika też cena minimalna za buraki oraz cena interwencyjna cukru. Zapewniało to cukrowniom rentowność, ale ograniczało konkurencję.

Zakłady w Polsce, mające niższe koszty niż w Niemczech czy we Francji, chcą wykorzystać szansę i zwiększyć produkcję z 1,4 mln ton rocznie (tyle wynosił limit) powyżej 2 mln, zwiększając eksport. Zdaniem ekspertów doprowadzi to do spadku cen.  —apta >B5, komentarz >A2

Wydanie: 10867

Wydanie: 10867

Spis treści
Zamów abonament