Droga i poszukiwana żywność z regionalnych ras zwierząt
Droga i poszukiwana żywność z regionalnych ras zwierząt
Jaja zielononóżki kuropatwianej są znacznie droższe od zwykłych jaj kur z chowu klatkowego. Ale przedsiębiorstwo Czachorowski z Gdańska sprzedaje każdą ich ilość, jaką tylko może dostarczyć na rynek. Produkt skierowany do wymagających konsumentów okazał się strzałem w dziesiątkę. Jaja znoszone przez kurę polskiej rodzimej rasy mają proporcjonalnie większe żółtko, a przy tym zawartość cholesterolu mniejszą o 30 proc. – Największy problem mamy ze znalezieniem hodowców. Jest to bardzo rzadka rasa kur znoszących średnio jedno jajo na dwa dni. Ponadto nie może być stresowana i wymaga wolnego wybiegu, więc jej jaja są drogie – tłumaczy Barbara Budzyńska, dyrektor handlowy firmy Czachorowski.
Zielononóżkę kuropatwianą od...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta