Droga i poszukiwana żywność z regionalnych ras zwierząt
Jaja zielononóżki kuropatwianej są znacznie droższe od zwykłych jaj kur z chowu klatkowego. Ale przedsiębiorstwo Czachorowski z Gdańska sprzedaje każdą ich ilość, jaką tylko może dostarczyć na rynek. Produkt skierowany do wymagających konsumentów okazał się strzałem w dziesiątkę. Jaja znoszone przez kurę polskiej rodzimej rasy mają proporcjonalnie większe żółtko, a przy tym zawartość cholesterolu mniejszą o 30 proc. - Największy problem mamy ze znalezieniem hodowców. Jest to bardzo rzadka rasa kur znoszących średnio jedno jajo na dwa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta