Niewłaściwe zażywanie suplementów może szkodzić zdrowiu
- Przy prawidłowo zbilansowanej diecie zdrowego człowieka uzupełnianie diety preparatami witaminowymi nie jest konieczne. Zwiększone zapotrzebowanie na te substancje występuje u kobiet ciężarnych i karmiących, u sportowców i w niektórych chorobach - twierdzi dietetyczka Katarzyna Ring
Rz: Co powinniśmy jeść, żeby dieta była bogata w witaminy i minerały?
Katarzyna Ring, dietetyczka z Centrum Medycznego Puławska: Prawidłowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi odpowiednich proporcji składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne w spożywanych produktach. Najlepiej codziennie jeść posiłki zawierające pieczywo, kaszę i inne produkty zbożowe, mięso, drób, ryby, owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne. Dietę warto wzbogacić o kwasy nienasycone występujące w rybach i niektórych olejach, np. lnianym, z wiesiołka, z orzechów włoskich. Warzywa powinny być różnorodne i spożywane w ilości około pół kilograma dziennie. Najmniej ilościowo dostarczamy organizmowi witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to jednak, że pełnią one mniej ważne role w organizmie człowieka. Należy pamiętać, że głównym źródłem witamin i składników mineralnych jest pożywienie, gdyż organizm człowieka nie ma możliwości ich wytwarzania w odpowiedniej ilości....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta