Smacznego
Esencja Smaku, ul. Odolańska 10, tel. 022 845 09 44, czynne codziennie w godz. 11 – 22, można płacić kartą
Sezonowe zmiany w karcie następują tu co miesiąc. Szef kuchni Wojciech Strus lubi nowatorskie dressingi i marynaty. Chętnie sięga po smaki owocowe w daniach mięsnych. Na początek wiosny proponuje jajko w koszulce na sałatach z łososiem wędzonym i salsą z zielonych oliwek (27 zł) czy zupę warzywną z warzywami al dente i świeżą bazylią (14 zł). Jako danie główne zamówimy np. rostbef na młodych ziemniaczkach i cebulkach w balsamico z pomidorkami cherry (42 zł). W karcie pojawiły się produkty ekologiczne. Do pieczonego łososia na sałacie z cebulą czerwoną, orzeszkami pinii w dressingu balsamicznym (39 zł) dodawany jest ekologiczny biały ser, a do dorsza smażonego z salsą z czerwonej cebuli i zielonych oliwek zielona soczewica du Puy (36 zł). Wśród deserów aksamitny mus czekoladowo-czekoladowy na wytrawnych ciasteczkach (12 zł). Esencja Smaku ma dobrą energię. W nieco nonszalanckim wnętrzu panuje wyjątkowo bezpretensjonalna atmosfera.