Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pyszności najmniejszej mniejszości

01 października 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Piotr Bikont dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych
źródło: Rzeczpospolita
Piotr Bikont dziennikarz, znawca kuchni i smakosz, autor publikacji kulinarnych
Kybyny
źródło: Stockfood/Free
Kybyny

Choć o Karaimach mówi się, że to „najmniejsza mniejszość Rzeczypospolitej”, ich specyficzna religia i tradycyjna kultura przetrwały na Wileńszczyźnie wiele wieków i do dziś są żywe.

Karaimowie to turecka część ludności dawnego państwa chazarskiego, która po jego upadku w X wieku osiedliła się na Krymie. Na Litwę sprowadził ich w końcu XIV w. – w liczbie kilkuset rodzin – książę Witold, aby powierzyć im bezpieczeństwo własne i swojej stolicy, która wówczas mieściła się w Trokach. Świadczy to niewątpliwie o ich wyjątkowej uczciwości, lojalności i odwadze. Nadano im szeroką autonomię w zakresie administracji i pozwolono bez przeszkód kultywować własną religię, opartą na Starym Testamencie, wywiedzioną z judaizmu.

Tradycyjna kuchnia karaimska w swojej oryginalnej formie nie tylko przetrwała, ale można rzec, że wręcz dominuje we współczesnej gastronomii Trok. Sztandarowym daniem tej kuchni są pieczone...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8436

Spis treści
Zamów abonament