Szturm smakoszy na festiwale
Polacy zaczęli doceniać dobrą kuchnię. Miasta prześcigają się więc w pomysłach na imprezy kulinarne.
beata drewnowska
Śledź bałtycki po gdyńsku, filet z dorsza w sosie maślano-winnym z kremowym risotto i fasolką szparagową oraz solidna porcja żeber pieczonych w whisky z wytrawną sałatą i sosem BBQ – to tylko niektóre z oryginalnych dań serwowanych przez trójmiejskie restauracje.
Blisko 20 z nich weźmie udział w imprezie Restaurant Week, która ruszy 23 października. Wszystkie one przygotowują popisowe trzydaniowe menu – przystawkę, danie główne oraz deser – w specjalnej cenie 39 złotych.
Chętnych, aby w tym czasie odwiedzić lokale, z pewnością nie zabraknie.
– Trójmiejskie restauracje mają swój niepodrabialny styl i skłonność do ciekawych eksperymentów, uwielbianych przez gości – uważa Weronika Lewandowska, jedna z realizatorów Restaurant Week.
Smaki łączą ludzi
Mieszkańcy Pomorza i tłumnie odwiedzający ten region turyści mają okazję nie tylko posmakować tego, co oferują tamtejsze restauracje. Okazją, aby spróbować regionalnych i tradycyjnych potraw, są także liczne festiwale i imprezy związane z jedzeniem i piciem....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta